In het landschap van innovatie raken gemarginaliseerde gemeenschappen vaak achterop. Toch zijn het juist deze gemeenschappen die op maat gemaakte innovaties nodig hebben om ze als samenhangende eenheden te verheffen.
Ons duurzame lifestylebedrijf, Dzukou, is de drijvende kracht achter een sociaal innovatieproject met gemarginaliseerde vrouwen in semi-stedelijk India. Met behulp van een netwerktechniek mobiliseerden we een groep vrouwen om met ons samen te werken. Door een communicatiefrequentiemethode te gebruiken binnen ons netwerk van thuiswevers, identificeerden we invloedrijke vrouwen en gingen we actief met hen in gesprek, waardoor meer wevers werden aangetrokken om samenhangende clusters te vormen.
Het probleem:
In landelijke en semi-stedelijke gebieden in Noordoost-India houden vrouwen zich traditioneel bezig met weven. Velen stuiten echter op aanzienlijke barrières bij het proberen om de zijde-industrie te betreden vanwege verschillende uitdagingen. Bovendien hebben mensen in semi-stedelijke gebieden vaak geen landbouwgrond, wat de zaken nog ingewikkelder maakt. Armoede en huiselijk geweld zijn veelvoorkomende problemen, wat leidt tot een leven van afzondering en beperkte economische onafhankelijkheid voor veel vrouwen.
De innovatieve oplossing:
Om deze uitdagingen aan te pakken, hebben we clusters opgericht die geleid worden door vrouwen, waarmee we breken met de traditionele normen die door mannen worden gedomineerd. Deze clusters, geleid door lokale vrouwen, bevorderen moed en creativiteit onder de leden. Door gebruik te maken van een unieke communicatiemethode, hebben we invloedrijke vrouwen geïdentificeerd om mee samen te werken, waardoor er samenhangende clusters zijn ontstaan. Daarnaast hebben we hoogwaardig biologisch katoen ingekocht en trainingen gegeven in diensten met toegevoegde waarde, zoals verven en borduren, waarmee we vrouwen in staat hebben gesteld om producten te co-designen voor een wereldwijde markt.
Onze producten:
Cascade-sjaals: lichte en zachte sjaals met levendige ombré-tinten, perfect voor de zomer.
Shibori-halsdoeken: unieke tie-and-dye-ontwerpen gemaakt van lokale biologische materialen.
Santorini stola's: Prachtige stola's gemaakt van 100% puur biologisch katoen en geverfd met volledig natuurlijke, lokaal geproduceerde kleurstoffen.
Waarom Kickstarter:
Onze Kickstarter-campagne is gericht op het financieren van de uitbreiding van biologisch katoenweven in een van onze belangrijkste clusters, en het ondersteunen van vrouwen bij de overgang naar de handgemaakte katoenindustrie. Met uw steun zullen we meer vrouwen in ons netwerk brengen, nieuwe producten co-designen, inventaris opbouwen, brandingmateriaal maken en verkoopkanalen opzetten via onze webwinkel.
Risico's en uitdagingen:
Het Organic Cotton-project richt zich op de sociologische uitdagingen waarmee semi-stedelijke vrouwen in India worden geconfronteerd, door economische onafhankelijkheid te bevorderen en sociale verbindingen te versterken. Door vrouwen een platform te bieden om hun vaardigheden te benutten, bevorderen we hoop en veerkracht in gemeenschappen die met tegenspoed te maken hebben.
Bent u gefascineerd door ons werk? Steun dan onze campagne en help deze vrouwen groeien.